milieu + klimaat | SDG 3, 4, 11, 13, 15

Schapenbegrazing

Het is de wens de begrazingsgebieden ecologisch verder te ontwikkelen. Voor de gemeente Heerlen zijn in het kader van de ecologische ambitie een aantal specifieke faunasoorten opgenomen.

Gedurende de periode van het contract dient het beheer d.m.v. de begrazing met schapen zodanig toegepast te  worden, dat de terreinen ecologisch doorontwikkeld worden ten gunste van de ontwikkeling van het natuurdoeltype en de uitbreiding/vestiging van de doelsoorten.

De toegepaste  begrazing van de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat er meer variatie is ontstaan, de natuurwaarden en biodiversiteit zijn toegenomen. De begeleidend ecoloog toetst en monitort de ontwikkeling van de gebieden en evalueert jaarlijks de behaalde resultaten. 

Over dit project

Opdrachtgever: Gemeente Heerlen

Opdrachtnemer: x

Periode: 2024

Werkzaaamheden: Het te begrazen areaal is verdeeld in de volgende twee percelen met bijbehorende gebieden:

  • Perceel 1: De Koumen – De Berg/  Rennemig, Caumerbeek/ Beersdalweg.
  • Perceel 2: Eisenhouwerstraat/ Groene Boord- Aambos/ Onderste Caumer-  Schiffelerhof/ Rietveldstraat/ Woonboulevard- Terhoevenderweg

Totale MVOI bijdrage: 

Ecologische doelstelling meer natuurwaarden en biodiversiteit

Effecten MVOI voor Gemeente Heerlen 2024

 

BJ12 heeft een index ontwikkeld om de natuur- en landschapskwaliteit te bepalen. Landelijk zijn hiertoe normen bepaald voor bepaalde natuurtypen.

Op de website van Bij12 is dit terug te lezen: https://www.bij12.nl/onderwerpen/natuur-en-landschap/index-natuur-en-landschap/

Het gaat om de volgende soorten met een specifieke status: vliegend hert, sleedoornpage, rugstreeppad, levendbarende hagedis, kleine marterachtigen zoals de bunzing, hermelijn en wezel, boswitje, veldparelmoervlinder, grote vos, boomvalk, spotvogel, grauwe klauwier, sleedoornpage, rugstreeppad, orpheusspotvogel, eldparelmoervlinder.

Daarnaast komen in de directe omgeving van Heerlen voor Nederlandse begrippen zeer zeldzame soorten bijen en hommels voor. Het gaat dan om de volgende soorten zoals de weidebij, slangenkruidbij, roodsprietwespbij, roodrandzandbij, rode maskerbij, rode koekoekshommel, knautiabij, kattenkruidbij, gewone tubebij, gele tubebij, bruine slobkousbij en de bonte wespbij. Deze soorten hebben direct belang bij de ecologische doelstellingen die in dit bestek genoemd worden.

 

Dit project draagt bij aan de volgende Duurzame Doelen 

biodiversiteit groenvoorziening
sdg 11 schone lucht
SDG4 inkoop

Pin It on Pinterest

Share This