SDG 8, 9 , 11

Rondje groeves 

De gemeente wil samen met IBA Parkstad een nieuwe recreatieve fietsroute aanleggen die zicht biedt op ons bijzonder zilverzandgebied. Een gebied dat nu voor fietsers niet toegankelijk is, terwijl het zo mooi is en zo’n rijke historie laat zien.

De route verbindt de zilverzandgroeve Vrieheide van Beaujean/Quaedvlieg en de groeve van Sibelco. 

Over dit project

Opdrachtgever: Gemeente Heerlen

Initiatiefnemers: IBA Parkstad

Project: Nieuwe recreatieve fietsroute

Periode: 2021 – 2023

Partners: Provincie Limburg en Stadsregio Parkstad. 

Dit project draagt bij  aan de volgende Duurzame Doelen, de zogenoemde Sustainable Development Goals (SDG)

sdg 8 inkoop

8.9

Rondje Groeves is een sleutelproject van de Internationale Bau Ausstellung (IBA). Hierbij gaat het om een vernieuwend bouwkundig project, om de (economische) structuur van Parkstad te versterken. Het rondje groeve kruist op twee punten de (boven)regionale fietsverbinding Leisure Lane. Op die manier kunnen bezoekers gemakkelijk weer andere mooie fietsroutes bereiken. Het is meer dan een ‘gewoon’ fiets- of wandelpad, het is een attractie op zichzelf. 

sdg 13 inkoop

9.1 & 9.4

 Fietsers kunnen de transitie van de groeves, die de komende jaren een duurzame herbestemming krijgen, van dichtbij ervaren. Het uitkijkpunt ‘de transportband’ biedt een prachtig uitzicht. Helemaal bijzonder is dat we een historisch werktuig hergebruiken. De transportband was vroeger namelijk het ultieme werktuig in de groeve. Innovatief is dat dit werktuig hergebruikt wordt in het gebied waar het is toegepast in een andere functie: om te genieten van het uitzicht.

sdg 11 inkoop

11.4 & 11.7

Deze nieuwe recreatieve fietsroute biedt zicht op ons bijzondere delfstofgebied van zilverzand, bruinkool en steenkool. Een gebied dat nu voor fietsers niet toegankelijk is, terwijl het zo mooi is en onze rijke historie laat zien. Door Rondje Groeves worden het voormalig terrein van de Oranje Nassaumijn IV Heksenberg en de groeves van Sibelco en Quaedvlieg-Beaujean verbonden met Heerlen-Noord en de rest van de regio.

Andere projecten in Heerlen

 

Pin It on Pinterest

Share This