Circulaire glasbewassing| SDG 3, 6, 7, 10, 12
Glasbewassing
In 2022 heeft Provincie Limburg een nieuwe dienstverleningsovereenkomst aanbesteed ten behoeve van Glasbewassing voor het Gouvernement en de Steunpunten van de Provincie Limburg.
Het doel van deze aanbesteding is de uitvoering van duurzame glasbewassing van binnen- en buitenglas. Daarbij gaat het in totaal om (circa) 20.482 m2 glas.
Aandacht is besteed aan duurzame inzetbaarheid van personeel en duurzame en milieuvriendelijke voertuigen, -materialen en –schoonmaakmiddelen en duurzaam gebruik van water.
Over dit project
Opdrachtgever: Provincie Limburg
Opdrachtnemer: Asito
Periode: De Europese openbare aanbesteding is in oktober 2022 gepubliceerd en in januari 2023 gegund.
Duurzame glasbewassing
- goede werkomstandigheden
- hergebruik en schoon
- recycling textiel
- CO2 reductie
- duurzame inzetbaarheid
De duurzame glasbewassing draagt bij aan de volgende Duurzame Doelen (SDG)
SDG 3.4
Glasbewassing is fysiek zwaar werk. Door de ladder en tuckerpole zo min mogelijk in te zetten en alle glazenwassers een persoonlijke neksteun te verstrekken wordt de belasting voor rug, nek en schouders geminimaliseerd. Oudere medewerkers worden zoveel mogelijk ingezet op glasbewassing binnen. Jaarlijks zet Asito de Monitor Duurzame Inzetbaarheid in om risico op uitval, werkdruk, belasting en leefstijl in kaart te brengen. Daarnaast bieden zij ondersteuning op maat, zoals fysiotherapie en budgetcoaching.
SDG 6.3
Alle glazenwassers hebben een duurzaamheidsinstructie gevolgd waarin zij onder andere leren spaarzaam om te gaan met water en energie. Water- en energieverbruik wordt beperkt door zoveel mogelijk traditioneel te wassen. Bij traditioneel wassen gebruikt de glazenwasser per dag maximaal 4 emmers van 10 liter water. Tuckerpole wordt alleen ingezet waar het echt niet anders kan. Dit omdat tuckerpole zwaar is voor de glazenwassers en veel water verbruikt. De reinigingsmiddelen hebben een ecolabel.
SDG 7.3
De projectleider, glazenwassers en vaste vervanging wonen allemaal in een straal van 15 km van Maastricht. Dit om reisbewegingen te beperken. Een planningstool koppelt medewerkers aan opdrachtgevers op basis van de kortste afstand en maakt slimme combinaties van opdrachten. De bedrijfswagens voldoen aan de Euro 6 norm en worden bij vervanging ingeruild voor 100% elektrische wagens. De spinhoogwerker en hogedrukunits zijn 100% elektrisch. Hierdoor worden CO2 emissies vermeden.
SDG 10.2
Glasbewassing is een interessant vak voor langdurig werklozen, statushouders en laagopgeleide jongeren die moeite hebben om hun plek op de arbeidsmarkt te vinden, maar graag zelfstandig werken en van aanpakken weten. Geselecteerde kandidaten worden opgeleid en krijgen dezelfde kansen als reguliere glazenwassers. Samen met de SROI kandidaat wordt een ontwikkelplan op maat gemaakt. De Harrie Helpt training zorgt voor de juiste begeleiding. De minimale inzet van SROI-medewerkers bedraagt 5% van de totale ureninzet ten behoeven van deze opdracht.
SDG 12.4 & 12.5
De werkkleding, veiligheidsschoenen en microvezeldoeken bestaan voor een deel uit gerecyclede PET-flessen en gerecycled plastic. Afgekeurde ladders gaan naar de oud ijzer handelaar. Middels Smart Trackers wordt de CO2-uitstoot in kaart gebracht. Deze worden vervolgens gecompenseerd middels een Gold Standard gecertificeerd project. Asito beschikt over Ecovadis zilver. Schoonmaakmiddelen dienen over een EU-Ecolabel certificaat, of een gelijkwaardig certificaat te beschikken.
De uitvraag
Duurzaamheid was opgenomen als minimum eis en als gunningsciterium
“Naast planet hebben we ons ingezet voor de people in dit zware beroep. We waren verheugd om te lezen dat onze inschrijvers zich hier enorm voor inzetten. Bijvoorbeeld door het bieden van aangepaste werkzaamheden voor oudere medewerkers, zodat ze prettig en duurzaam de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.“