SDG 3, 8, 9, 11, 15, 17
Herinrichting Dreef
Het project “Dreef” is één van de deelprojecten uit het
Masterplan Bruinisse Voortvarend. De gemeente, inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties werken hierbij samen aan de herinrichting van het dorp Bruinisse.
Dit project is door de gemeente Schouwen-Duiveland onder de Raamovereenkomst Infrawerken op de markt gebracht. Drie aannemers zijn in een ‘minicompetitie’ gevraagd een aanbieding te doen waarbij het optimaliseren van het ontwerp en het realiseren van kansen voor duurzame ontwikkeling centraal staan.
Doel van deze herinrichting is het verbeteren van de verblijfskwaliteit in het centrum en het creëren van een prettige openbare ruimte.
Over dit project
Opdrachtgever: Gemeente Schouwen-Duiveland
Opdrachtnemer: Kuipercompagnons (ontwerp) en M.J. Oomen Riool- en betontechniek Sprundel (uitvoering)
Periode: De opdracht is gegund in september 2019 en opgeleverd in juni 2020
Leveranciers schone technieken:
Bio Bound: biobased (olifantengras) keerwand
MSN: lichtmasten
Lightronics: dynamische verlichting
VelopA: straatmeubilair
De herinrichting Dreef draagt bij aan de volgende Duurzame Doelen, de zogenoemde Sustainable Development Goals (SDG)
positieve impact indicatoren
De wereldwijd toegepaste indicatoren zijn gebaseerd op het raamwerk voor de duurzame doelen voor 2030.
SDG 3.6.1
Verbeterde verkeersveiligheid
De Kiss & ride is voorzien van een andere kleur en bebording. Door het creëren van een tweede ingang voor de school en het afscherminen van de expeditie bij AH en het aanleggen van zebrapaden is het veiliger geworden. Door de lagere snelheid verbetert de luchtkwaliteit.
SDG 8.3
Duurzame groei MKB
Dit project is uitgevoerd door lokale (Zuid-West Nederland) aannemers en groenbedrijven. De producten zijn geproduceed in Nederland (o.a. VelopA, BioBound, MSN en Lightronics). Hierdoor wordt werkgelegenheid behouden en innovatie gestimuleerd.
SDG 9.4
Gebuik schonere technieken
Er zijn 2 oplaadpunten voor electrische (deel)auto’s geplaatst, dynamische LED verlichting, fietsparkeerruimte en een biobased keerwand van olifanten gras zorgen voor 26 ton CO2 emissie reductie per jaar.
SDG 11.7
Verbeterde verblijfskwaliteit
Er zijn ruime parkeerplaatsen, extra verlichting en hoogwaardig groen toegevoegd. Door in kleuren en details te verwijzen naar de rijke Mosselcultuur is het gebied kwalitatief hoogwaardig heringericht. Het verplaatsen van de bibliotheek heeft de leegstand in het centrum verminderd.
SDG 15a
Verbeterde biodiversiteit
Er is hoogwaardig groen gekozen. De soorten groen zijn een bloemenmix gebaseerd op inheemse soorten en versterken de biodiversiteit in het gebied. Dit is een speciaal mengsel genaamd Schouwen-Duiveland. Ook zijn er extra bomen geplant. Het groen zorgt voor exra verkoeling in de zomer.
SDG 17.7
Samenwerken aan de SDG
De gemeente werkt standaard met 6 lokale aannemers in samenwerking met ondernemers en bewoners. Voor dit project is samengewerkt met SD Op Weg waardoor er deelauto’s zijn gekomen bij de laadpalen. Dit is het eerste project waar het nieuwe SDG ambitiewiel is getest.
Project doelstellingen
- Prettige openbare ruimte.
- Goede hemelwater afvoer bij extreme regenval.
- Goede bereikbaarheid nieuwe en bestaande detailhandel
- In het project worden kansen op het gebied van duurzaamheid, sociale initiatieven en innovatie benut.
- Goed afgestemde uitvoering.
“Door samen te werken met alle stakeholders hebben we in korte tijd een kwaliteitsimpuls kunnen realiseren voor Bruinisse centrum. Tegelijkertijd is de leefbaarheid verhoogd en leegstand verminderd. Ik ben trots op de 8.0 die de bewoners en ondernemers hebben gegeven aan dit project”.