circulaire Producten | SDG 8, 12, 13, 15

circulaire steiger

De steiger in Wolphaartsdijk is gerenoveerd in 2019/2020. Uitgangspunt van de renovatie was hergebruik van de oude steiger en herbruikbaarheid van de nieuwe steiger in de toekomst.   

De palen zijn gemaakt van hergebruikt hout 40 jaar oud, afkomstig van de oude steiger en de haven van Colijnsplaat. Hetzelfde geldt voor de dwarsliggers die 20 jaar oud zijn en afkomstig uit Hardinxveld-giessendam.

Om circulariteit voor de toekomst te garanderen is er een materiaal paspoort opgesteld zodat demontage geborgd is voor de toekomst.

Gerenoveerde veersteiger Wolphaartsdijk 2020. De steiger is gerealiseerd door Aannemingsbedrijf De Jonge Waterbouw.

%

refurbished producten

%

Herbruikbaarheid steiger

%

86% Hergebruikt hout & 14% nieuw FSC hout

Hergebruik onderdelen

De aangetaste delen van de steiger zijn weg geschaafd waardoor 2/3 van de palen herbruikbaar is gemaakt. Hiervan is 13% ingezet voor dit werk de rest wordt ingezet op een ander werk. Daarnaast is 73% van het materiaal hergebruikt uit andere werken.

Demontabel

De onderdelen van de steiger zijn demontabel gemaakt waardoor ze eenvoudig te vervangen zijn 100%. Het materiaal paspoort geeft inzicht in de gebruikte onderdelen. De herbruikbaarheid score zoals gebruikt in de Cradle to Cradle standaard is 95%.

Hout kap voorkomen

Azobé hout toegepast in de dwarsliggers is afkomstig uit een sloopwerk uit Hardinxveld-giessendam.  Dit hout wordt gebruikt in waterbouw, omdat dit niet wordt aangevreten door paalwormen. Door hergebruik  hoeft er geen Lophira boom gekapt te worden.

We hebben een machine om de slechte stukken weg te zagen zodat de palen weer hergebruikt kunnen worden in een ander werk of product. Door de demontabele verbindingen blijven de materialen maximaal herbruikbaar in hun gebruiksduur op deze steiger.

Albert de Jonge

Andere duurzame projecten van Aanneembedrijf De Jonge Waterbouw

Hergebruik steigerpalen kamerpland

Hergebruik steigerplanken

Kunststof beschoeiing goes

Ook inkopen met impact? Neem contact met ons op

Ben je opzoek naar concrete handvatten. Wil je ook een dashboard voor je organisatie? Heb je een vraag? Een opmerking? Behoefte aan meer informatie? Vul onderstaand formulier in. Wij proberen binnen een werkdag contact met je op te nemen.