Circulair ontwerp | SDG 3, 8, 12, 13

Brandweerkazerne

JOUS architecten heeft in opdracht van de Veiligheidsregio Fryslan een bestek voor een circulaire brandweerkazerne ontwikkeld in 2019.  

Re-duce, re-use en re-cycle’ en ‘droog bouwen’ zijn de belangrijkste circulaire uitgangspunten van het ontwerp.

Deze uitgangspunten zijn uitgewerkt voor de bouwkundige, installaties en civieltechnisch aspecten.

Voor de nieuwbouw Surhuiserveen is een blauwdruk ontwikkeld voor reuse.

%

gezonde materialen voor mens en natuur

%

eenvoudig demontabel en flexibel

%

Herbruikbaar in de toekomst

%

hernieuwbare energie

Gezonde materialen

Materialen zijn onbehandeld tenzij vanuit onderhoud, bescherming of duurzaamheid noodzakelijk. Daarvoor is  een natuurvriendelijke afwerking gekozen.  Veel producten hebben een Cradle to Cradle certificaat en zijn aantoonbaar beoordeeld op gezondheid (abc-x) voor mens en natuur.

Eenvoudig te demonteren

Het constructief concept is een skeletvormig, flexibele draagcontructie met een flexibel inbouwpakket van prefab scheidingswanden. Installaties zijn remontabel waardoor ze in stukken uit elkaar kunnen worden gehaald. De meeste installaties zijn niet weggewerkt in beton, maar boven plafonds of op het dak.

Herbruikbaar

De toegepaste materialen zijn gedocumenteerd door alle aannemers en toegevoegd aan het Madaster (digitaal paspoort). Hierdoor is nu al nagedacht waarvoor het na sloop gebruikt kan worden. Ook zijn er materialen uit de omgeving geoogst om direct her te gebruiken, refurbished en zijn er materialen van hergebruik materiaal toegepast.

voorkomen van CO2 emissies

Het gebouw is gasloos uitgevoerd. Er is gekozen voor een PV installatie en zonneboiler om te voorzien in warmte en elektriciteit. Daarnaast is door direct hergebruik van materialen, zoals de houten balken afkomstig uit een oude fabriek, afgedankte brandslagen in het platfond, meubilair en lockers van de oude karzene voorkomen dat CO2 emissies vrijkomen.

 producten die zijn toegepast

Mosa tegels 

Hergebruikt PVC 

OWA plafondplaten

De blauwdruk is gebruikt bij de volgende projecten

Surhuisterveen

harlingen

Ook inkopen met impact? Neem contact met ons op

Wil je ook impact maken laat het ons weten. Vul onderstaand formulier in of mail info@mviplatform.nl.  Wij proberen binnen een werkdag contact met je op te nemen.

Pin It on Pinterest

Share This